Hyvelkompaniet genom tiderna

Tomas startade Hyvelkompaniet i Kinda AB som ett legohyvleri för att stötta Södra skogsägarnas produktion i Kinda. Huvuddelen av produktionen låg då i att producera trall, råspont och reglar i våran dåvarande sexspindliga Jonsered H45KA hyvel. Tanken var då att bara vara ett renodlat legohyvleri åt den större industrin. Genom åren har allt fler och fler kloka kunder sökt sig till Hyvelkompaniet med förfrågningar om hyvlingshjälp. Det har tagit hyvelkompaniet till nya nivåer och företaget har nu en flexiblare produktionslinje med en sjuspindlig Waco 225 hyvel som kan producera ett större utbud träprodukter med högre kvalité. Huvudproduktionen idag ligger i legohyvling där spontade produkter fortfarande är våran största produkt. Numera har vi även ett ändspontsbord i linjen som möjliggör not och spont i kortändar. För de små serierna och specialhyvlingen har vi en sexspindlig Weinig 17A riklisthyvel. Framtidsplanerna för hyvelkompaniet är att vara en flexibel sammarbetspartner och att utvecklas tillsammans med våra kunder.

Tomas Janzén - VD & Grundare

Tomas startade själv Hyvelkompaniet i Kinda AB och har sedan dess med fasta tag drivit företaget frammåt. Det är fortfarande Tomas som, 14 år senare, driver Hyvelkompaniet.

Miljö

Hyvelkompaniet arbetar med Sveriges största naturliga råvara, nämligen TRÄ. Trä har otroligt många användningsområden i allas vår vardag och vi berör flera av dem i vår produktion. Hyvelkompaniets målsättning är att ha ett så långt genomgående miljötänk som vi kan och har kunskap om, i våran verksamhet. Vi köper vår energi från certifierad miljövänlig vattenkraft. Hela vår produktion är uppbyggd och programmerad så att motorer stannar när dom inte utför arbete, allt för att inte slösa onödig energi och slitage. Vi byter ut gammal belysning till energisnål ledbelysning och med rörelsevakter som släcker utrymmen som inte vi rör oss i. För att minska användningen av fossila bränslen har vi ökat nyttjandegraden i våra paketbuffertar vilket resultar i att vi sänkt nödvädig drifttid på förbränningsmotorer med 60%. Vi utnyttjar 100% av den råvara vi hanterar vilket gör att vi kan erbjuda ett stort sortiment produkter av trä. I hyvleriet producerar vi hyvlade och klyvda produkter för konstruktion och inredning enligt standardutföranden men kan givetvis specialbeställas med egna mått och profiler. Som restprodukt från hyvleriet kommer kutterspån och klyvspån och torrflis. Vi levererar vårt spån lokalt till närliggande jordbruk och hästgårdar för deras djurhållning men även till värmepelletsproduktion vilket tillser många av våra kunder med en klimatsmart och energirik värmekälla. Täckplast och plastband återvinns via ett lokalt återvinningsföretag här i Kisa för att bli nya band, plast och värme. Självklart värmer vi vårat kontor och personalutrymmen med värmepellets via en vattenburen pelletskamin som både ger trivsel och värme.